Tuesday, June 3, 2014



Vertikaalinen maanantai



Harvoin on saanut nauttia yhtä ammatillisesti mielenkiintoisesta ja samalla supernautinnollisesta maanantailounaasta, kuin Málagan ammattisommelier yhdistyksen järjestämällä vertikaalitastingillä.
Tilaisuus järjestettiin Mijaksessa sijaitsevassa Argentiinalaisessa Rocca Grill- ravintolassa, joka pyörii täysin perhevetoisesti. Keittiössä hääräili vaikuttavien puugrillien ja muhkeiden lihakimpaleiden äärellä perheen isä, sisarusten hoitaessa tarjoilupuolta. Sisustus oli hyvin yksinkertainen ja siisti, pihaa ympyröi runsaat kukka-asetelmat ja terassirakennelman päälle oli istutettu köynnöskasveja jotka loivat luonnollista varjoa. Paikka oli kaikin puolin ihastuttava ja ruoka mitä mainiointa.














Tilaisuuden isäntänä toimi Jesus Ramiro Ramiro Wine Cellar- viinitilalta. Jesuksen filosofiana on tuottaa laadukasta viiniä, ilman tiukan D.O. sääntötaulukon luomia rajoitteita ja saada aikaiseksi tuotteita, joiden yhdistelyominaisuudet ruoan kanssa olisivat mahdollisimman potentiaaliset. Jesuksella on pitkät juuret ruoanlaitossa keittiömestarina ja häntä onkin kutsutta "Espanjalaisen ruoan sanansaattajaksi".

Useita palkintoja niittänyt viinintekijä oli valinnut tastingiin molemmat tuotantosarjansa: Cóndita:n ja Ramiro´s:n. 


Vertikaalivertailulla tarkoitetaan sellaista viininmaistelua jossa verrataan saman tuotteen eri vuosikertojen eroja ja kypsymispotentiaalia. Molemmat tuoteperheen viinit ovat hintaluokaltaan 10-25€, joten kaikkein edulisimmista viineistä ei ollut kyse.








Tässä lyhyehköt arviot maistetuista viineistä:

Cóndita 2003
Brutaalin muhkea, savuinen, paahteinen, kypsän tanniininen ja pihkainen. Kypsä viini * * * *

Cóndita 2004
Tumma, rodukas, voimakas, roteva ja sopivan tanniininen. Pihviviini. * * * * *

Cóndita 2005
Yllättävän kesy, marjaisa, tanniiniton, kevyen hedelmäinen. Pettymys. * *

Cóndita 2008
Helppo, hedelmäinen, tuore, raikas, tumman marjaisa. Perushyvä. * * *

Cóndita 2009
Helppo, karamellimainen, puhdas, vaniljainen, hedelmäinen, runsas. Hyvä nuori viini. * * * *

Ramiros 2003
Savuinen, kypsä, paahteinen, mineraalinen, tumman marjaisa. Vielä kellariin. * * * *

Ramiros 2005
Hedelmäkarkkinen, runsas, mineraalinen, tasapainoinen, Sedimenttiä paljon. * * * *

Ramiros 2007
Hilloinen, hedelmäinen, marmeladinen, marjaisa, lihaisa. Loistava hinta-laatu. * * * * *

Ramiros 2009
Tuore, kaarnapuinen, vaniljankukkainen, tasapainoinen.

* * * +



Tastingin ohessa vartailtiin myös erilaisten lihalaatujen eroja. Espanjalaisen naudan leikkauskartan mukaan keskiselän alaosat on jaettu kolmeen pääosaan. Etuselkään eli lomo alto, alaselkään eli lomo bajo ja sisäfileeksi eli solomillo. Maisteluissa vertailimme Galicialaisen, Irlantilaisen ja Argentiinalaisten lomojen eroa. Yksikään lihoista ei ollut huono, mutta Argentiinalainen oli lihoista selkeimmin murein. Irlantilainen oli myös maukas, mutta hieman jänteikäs. Galicialainen liha oli väriltään huomattavasti vaaleampaa. Maussakin oli selkeä ero Agentiinalaisen ollessa kaikkein tuhdein ja Galicialainen kevyin.





Elämyksenä Rocca Grill on näkemisen arvoinen. Sympaattinen palvelu, suoraviivainen ruokalista ja viihtyisä miljöö luovat tästä oivallisen kohteen raukean iltapäivän viettoon. Suosittelen!


https://www.facebook.com/RoccaGrillMijasCosta


No comments:

Post a Comment